NICO CASAL – ALONE

De zeven tracks tellende plaat “Alone” is het officiële debuutalbum van Nico Casal, de in Santiago, Galicië in Spanje geboren maar sinds 2011 in Oost-Londen wonende pianist en componist van filmische soundtracks, wat ook zijn voornaamste bron van inkomsten is. Hij is vooral gekend als de componist van de muziek bij de Oscar-winnende kortfilm “Stutterer” uit 2016.

Nico Casal begon al op vierjarige leeftijd op een piano te spelen en hij perfectioneerde zijn muzikale capaciteiten doorheen zijn jeugd en de periode als jongvolwassene. Met de zeven nummers die hij op het amper 26 minuten durende album “Alone” heeft verzameld wilde hij via de zwarte en witte pianotoetsen voornamelijk zijn persoonlijke gemoedstoestand laten reflecteren. De tracks ontstonden vanuit een geïmproviseerde pianosessie en vormen een samenvatting van allerlei hoogte- en laagtepunten die hij in Londen beleefde gedurende het voorbije jaar.

Het zijn vooral de titels van de nummers die deze gemoedstoestanden moeten aangeven: “Ready To Talk” (zie video), “I’m Not Angry Yet”, “It’s Fine, But It Hurts”, “Things I Wasn’t Brave Enough To Say”, “Ok, I’m Lost”, “I Don’t Want This To End” en “Still Alone” zijn stuk voor stuk voor zichzelf sprekend en situaties waarbij de luisteraar voor zichzelf een bijhorend beeld kan vormen. “Alone” mag dan ook beschouwd worden als de soundtrack bij het leven van zijn componist Nico Casal die deze nummers allemaal componeerde na het pijnlijke beëindigen van een liefdesrelatie, iets wat ook even zwaar op zijn fysieke gezondheid heeft gewerkt.

Buiten de sobere klanken van zijn piano krijgen we amper andere instrumenten te horen op deze plaat, met uitzondering dan toch van het meestal somber klinkende strijkersgeluid van een verdwaalde cello die hier en daar voor wat extra dramatiek bij deze toch al zeer beklijvende instrumentale tracks zorgt. Als u ook zit te vechten tegen een opkomende depressie, dan lijkt het ons gevaarlijk om deze plaat op uw gemoed te laten inwerken. Maar het blijft alleszins wel een heel eenvoudig, maar mooi meesterwerk, het eerste soloalbum van Nico Casal.

(valsam)

 

4 mei 2019: Tolhuistuin, Amsterdam, NL
5 mei 2019: Les Nuits Botanique, Brussel, BE

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Point Of Departure
distr.: [PIAS]

video